Logo Narcose Dental

Gebitsprothese

Het verkrijgen van een gebitsprothese, ook wel kunstgebit genoemd, is een proces dat uit meerdere stappen bestaat. Onderstaand een overzicht van het proces:

 1. Consultatie: De eerste stap is een bezoek aan de tandarts of tandprotheticus, die het gebit onderzoekt en bepaalt of een gebitsprothese geschikt is voor de situatie.
 2. Inlezen over de prothese: onderzoek zelf wat de voor en nadelen zijn van een prothese, zoek online of vraag eventueel anderen die dit al hebben voor hun ervaringen. De tandarts of behandelaar kan hier uiteraard ook meer over vertellen. Onder deze lijst staan een aantal nadelen en voordelen van een prothese.
 3. Afdrukken maken: Er worden afdrukken van de kaak gemaakt met behulp van een afdruklepel en speciaal afdrukmateriaal. Deze afdrukken dienen als basis voor het vervaardigen van de prothese.
 4. Beetregistratie: Om ervoor te zorgen dat de boven- en onderkaak goed op elkaar passen, wordt er een beetregistratie gedaan. Dit kan met behulp van een wasplaatje of een ander hulpmiddel.
 5. Proefprothese: Op basis van de afdrukken en beetregistratie maakt de tandtechnicus een proefprothese. Deze wordt gepast in de mond om te controleren of deze goed zit en er geen aanpassingen nodig zijn.
 6. Definitieve prothese: Na eventuele aanpassingen wordt de definitieve gebitsprothese gemaakt. Deze wordt opnieuw gepast en, indien nodig, bijgewerkt totdat deze comfortabel zit en goed functioneert.
 7. Nazorg: Het is belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts of tandprotheticus om te controleren of de prothese nog goed past en om eventuele problemen tijdig te signaleren. Daarnaast is het essentieel om de gebitsprothese goed te reinigen en te onderhouden.
  Dit is een kort overzicht van het proces van het verkrijgen van een gebitsprothese. Mogelijk worden sommige stappen gecombineerd of overgeslagen afhankelijk van de behandelaar en zijn werkwijze, zo ook bijvoorbeeld in geval van spoed, of bij het maken van een noodprothese.

Voordelen van een gebitsprothese

 1. Verbeterde esthetiek: Een gebitsprothese kan het uiterlijk van jouw glimlach verbeteren door ontbrekende tanden te vervangen en een meer uniforme uitstraling te bieden.
 2. Herstelde functionaliteit: Wanneer het kauwvermogen en/of spraakvermogen slecht of zeer slecht is, kan het dragen van een gebitsprothese het kauwen en spreken vergemakkelijken, wat kan leiden tot een betere voedingsinname en duidelijkere communicatie.

Nadelen van een gebitsprothese

 1. Aanpassingsperiode: Het kan enige tijd duren om te wennen aan het dragen van een gebitsprothese, en je kunt in het begin ongemak of pijn ervaren. Dit kan een tijd aanhouden.
 2. Beperkingen: Hoewel gebitsprotheses de functionaliteit van de mond kunnen verbeteren, zijn er enkele beperkingen, zoals het vermogen om hard of kleverig voedsel te eten.
 3. Vermindering van kaakbot: Door het verwijderen van de tanden en kiezen kan het kaakbot afnemen. Ook bij langdurig gebruik van een gebitsprothese kan het kaakbot na verloop van tijd verslechteren, wat kan leiden tot een minder stabiele pasvorm en mogelijk aanvullende behandelingen vereist. De vorm van het gezicht kan door het verdwijnen van het kaakbot ook worden aangetast. Dit wordt daarna voor zo ver mogelijk opgevuld door de gebitsprothese.

Bij het overwegen van een gebitsprothese is het belangrijk om met de tandarts te overleggen over de beste optie voor uw specifieke situatie.

Bij Narcose Dental:

nl_NL