Logo Narcose Dental

Implantologie

Een tandimplantaat is een kunstmatige vervanging van de wortel van een tand of kies, meestal gemaakt van titanium. Het wordt geplaatst in het kaakbot om verloren gegane tanden te vervangen en hun functie en esthetiek te herstellen. Er zijn verschillende redenen waarom een tandimplantaat geplaatst wordt, waaronder:

  1. Esthetische redenen: Tandimplantaten kunnen helpen bij het verbeteren van het uiterlijk van een persoon door ontbrekende tanden te vervangen en zo het zelfvertrouwen te vergroten.
  2. Functionele redenen: Tandimplantaten herstellen de normale functie van de tanden, zoals kauwen en spreken, wat kan worden belemmerd door ontbrekende tanden.
  3. Behoud van botstructuur: Wanneer een tand verloren gaat, kan het kaakbot dat de tand ondersteunt, gaan krimpen. Tandimplantaten helpen dit proces te voorkomen door het bot te stimuleren en de botstructuur te behouden.


Het plaatsen van een tandimplantaat gebeurt in verschillende stappen:

  1. Consultatie en planning: Tijdens het eerste consult zal de tandarts/implantoloog de mond van de patiënt onderzoeken en röntgenfoto’s maken om de geschiktheid voor een implantaat te beoordelen. Er wordt een behandelplan opgesteld, rekening houdend met factoren zoals de gezondheid van het kaakbot en de locatie van de ontbrekende tand.
  2. Plaatsing van het implantaat: De tandarts maakt onder lokale verdoving een kleine incisie in het tandvlees om het kaakbot bloot te leggen. Vervolgens wordt er een gat geboord in het bot waarin het implantaat wordt geplaatst. Na het plaatsen van het implantaat wordt het tandvlees gehecht en begint het genezingsproces.
  3. Osseointegratie: Dit is het proces waarbij het kaakbot rond het implantaat groeit en zich ermee verbindt, waardoor het implantaat stevig op zijn plaats wordt gehouden. Dit kan enkele maanden duren.
  4. Plaatsing van de abutment: Nadat de osseointegratie is voltooid, wordt er een afdruk genomen en een abutment (een klein verbindingsstuk) op het implantaat geschroefd. Dit dient als basis voor de uiteindelijke kroon of prothese.
  5. Plaatsing van de kroon of prothese: Ten slotte wordt er een op maat gemaakte kroon, brug of prothese op het abutment bevestigd, waardoor de esthetiek en functie van de ontbrekende tand worden hersteld.


Het plaatsen van een tandimplantaat is een veilige en effectieve manier om ontbrekende tanden te vervangen en zowel de esthetiek als de functionaliteit van de mond te verbeteren.

Bij Narcose Dental:

nl_NL